...

Főoldal » 2016 » Június » 8 » Burkolatok fugáinak tisztítása
7:59 AM
Burkolatok fugáinak tisztítása

Burkolólapok csempék fugáinak tisztítása

csempe fuga tisztítás

A fugák tisztántartása, eredeti színük és állapotuk visszaállítása, megóvása nem is olyan egyszerű, és rögtön megoldódó folyamat. Ebben az írásban ehhez nyújtunk ötleteket,  az egyszerű otthoni praktikáktól a profibb megoldásokig.

 

A legszennyezettebb fugahelyek mindenképp a járólapok, csempék közötti részek.

járólap

Lakás felújítás itt

A fuga porózus, nedvszívó anyag. Amikor koszos lábbelivel hazaérve összejárjuk és vízzel felmossuk, a legnagyobb odafigyelésünk ellenére is kerül a szennyezett, piszkos vízből a fugára is, amely azt beszívja, és így elszíneződik. A csúnya látvány megjelenésen túl gondot jelent az is, hogy a fugában megtelepszenek a korokozók is. Mindezek mellett természetesen kívülről is szennyezett lesz a burkolatok fugája. Szappanlerakódás, vízkő, a penészgomba is megtelepedhet rajta. Ezért mindenképpen tisztán kell tartanunk és megelőznünk a fertőzéseket.

Szennyezettek lehetnek a konyhák csempéi és járólapjai is. Ennek oka az, hogy főzés sűtés alatt a zsíros gőz, vagy a kifröccsenő olaj, stb. megragad ezeken a burkolatokon, konzerválva a felületen lévő szennyeződést és port. A sima felületről is elég nehezen takarítható olajos, zsíros masszát a résből még munkaigényesebb kitisztítatni.

Lehetőségek a csempe fuga tisztításra

csempe tisztítás

Általában a súrolást nem igen  kerülhetjük el. Itt szóba jöhet a keménysörtés körömkefe, vagy a gyökérkefe. Fontos, hogy súrolás közben ne okozunk kárt a felületen,

A fuga tisztítás előtt takarítsuk le a felületet, mossuk át, majd a lentebb bemutatott praktikák közül válasszuk ki a nekünk legmegfelelőbbet és alkalmazzuk azt.

A mosószóda használata igen praktikus. A szennyeződés nagyságától függő mennyiségben,  vízben feloldva súroljuk át fugát.  Szennyezettebb, zsírosabb burkolat esetén a mosószódához keverünk annyi ecetet, hogy összekeverve tejbegrízes sűrűségű  legyen. Ezt követően elkenjük a fugán és körülbelül  egy fél órát  állni hagyjuk. Ezután sok, langyos vízzel alaposan lemossuk. Szükség esetén kefét is használhatunk, így növelve az eredményt.

 

Sütőporos víz esetében is hasonló pépet kell készíteni. Ezt kell a fugába erősen dörzsölni. Pár percig az anyagot állni hagyjuk rajta, majd vizes kefével átsúroljuk. Ezt követően is lekel bő vízzel a burkolatot csempét jérólapot  mosni Töltsünk meg egy permetezőflakont annyi ecettel amire szükségünk van, majd permetezzük az ecetet a fugára. Hagyjuk tíz percig, hadd munkálkodjon az ecetsav. Ezt követően kis  körömkefével, dörzsöljük át a fugát, majd langyos vízzel alaposan  mossuk le az ecetet és hagyjuk megszáradni. Akkor ha  a fuga szennyezettsége nem olyan nagy,  a permetezést követően meleg vizes kefével is átsúrolhatjuk a burkolatok fugáit. Ezt követően mossuk le a felületet.

 

Ecet és só kombinációját is alkalmazhatunk. Elkészítése nem bonyolult. Ecetet és sót keverjünk össze úgy, hogy egy sűrű de kenhető masszát kapjunk.  Ezt az anyagot kenjük a fugára, majd hagyjuk, hogy dolgozzon az anyag. Fél óra után mossuk le a masszát. Kedvezőtlen eredmény után sikáljuk át a felületet vizes vagy ecetes kefével, majd bő vízzel mossuk le. Nagyon hatékony a szódabikarbóna és víz keveréke is. A szódabikarbónát keverjük össze vízzel, hogy egy tejfölszerű, jól kenhető anyagot kapjunk. Az így kapott krémet kefe segítségével kenjük fel a fugára és kezdjük el súrolni. Egy kis ideig várjunk, amíg az anyag a súrolást után még dolgozik. Ezt megvárva mossuk le bő vízzel.

wc burkolás

Léteznek már boltokba  készen kapható, speciálisan kifejlesztett  burkolat fugatisztító anyagok, melyeket egyszerűen a fugára kell felhordanunk, például ecsettel. Majd pár perc múlva vizes ronggyal, vagy szivaccsal töröljük át a felületet. Utána bő vízzel lemosva már tiszta fugát kaphatunk. Amennyiben az eredmények nem hozták az elvárásainkat úgy, ismételjük meg a folyamatot.

Panellakás erkélybeépítés itt

A burkolatok fugáinak szennyeződését meg is lehet előzni, illetve mérsékelhetjük az elszíneződést. Annak érdekében, hogy a fuga ne legyen hamar koszos, érdemes azt kezelni. Kimagasló eredményt érhetünk el az új vagy éppen frissen tisztított fugáknál az erre a célra gyártott szilikonos anyagok használatával. Ennek ez egyik előnye, hogy a szilikon lepergeti a vizet, így a piszkos vizes lé nem tud beleivódni a fugába. Ilyen impregnáló fugavédő anyagot több féle gyártó is gyárt, és ettől függően kell a száraz, tiszta felületre felvinni.

Tipp

A PVC-t mindig langyos vízzel mossuk fel, mert a linóleum a hidegtől megrepedezik, a forrótól pedig elveszíti az eredeti fényét. Fényezésnél pedig híg oldatot használjunk, 10 liter vízhez 10 dekányi olvasztott méhviasznál többet ne tegyünk, különben a padló iszonyú csúszós lesz.

Csatolmányok: Kiskép 1 · Kiskép 2 · Kiskép 3 · Kiskép 4
Megtekintések száma: 1861 | Hozzáadta:: acspal | Címkék (kulcsszavak): tisztítás, Fuga, burkolat | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar

Hívja Palit akár MOST is 06 20 3880 098

A küldő neve *:
A küldő e-mailcíme *:
Telefonszáma *:
Tárgy:
Kép:
Üzenet *:

Facebook Twitter Google+ Linkedin - Megosztás
/ Óbuda, kőműves burkoló Újpest, Ferencváros, lakásfelújítás Kőbánya, a második legjobb szakember Lágymányos, Angyalföld, falazás itongfal falazás Budapest itongfal építés mázolás árak Budapest olcsó tapétázás szobafestés Budapest szobafestés szakemberek vállalkozók Bobcat tereprendezés földmunka bérlés kölcsönzés Rávkevén Családi ház bővítés hozzá építés átalakítás felújítás mázolás Budapest szobafestő szobafestő Budapest

lakás takarítás

szobafestő mázoló Budapest tapétázás tapétázás Budapest Zugló, Rákospalota, Rákoskeresztúr, XVII. XVIII. kerület XIX. Pestlőrinc, Kispest, Pesterzsébet. Soroksár, Csepel. / Szigetújfalú kőműves Szigethalom , ház hőszigetelés Szigetszentmiklós, Halásztelek ,kőműves Dömsöd, Majosháza , Lórév Makád Taksony , Dunavarsány, Tas , Budapest lakásfelújítás hőszigetelés kőműves Csepel Soroksár, Kispest ,Erzsébet gipszkarton válaszfal IX. X. XI. XIII. XIV. XV. XV. XVI. XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. / / Óbuda, Újpest, Ferencváros, szobafestő szakemberek Dunaharaszti Budaörs Törökbálint Diósd Érd Bugyi Szigetbecse szobafestő Alsonémedi, Budapest lakásátalakítás családi ház Áporka keresek szóbafestő Délegyháza, hőszigetelés burkoló Budapest II. XII. III. kerület Pest , Buda, IV. IX. X. XI. XIII. XIV. ker Adony Ercsi, kőműves Dabas, dél Pest, Gárdony kőműves Velence Agárd kerítés építse Ráckeve Családi ház építés felújítás átalakítás. Lakásátalakítás lakásrenoválás lakás átépítés Budapest.