...

A lakásfelújítás fontos, ám kényes fázisa a falfestés. Nem is annyira a gyakorlati része galiba – mesteremberek, vagy ügyes háziak maguk is elvégezhetik munkát -, hanem a színválasztás. A megfelelő árnyalatok kiválasztása még az egyedülállóknak is fejtörést okoz, csakhogy általában több, különböző nemű és ízlésvilágú családtagnak kell a kérdésben dűlőre jutnia! A színek élettani hatása jó alap lehet a kompromisszumhoz. Milyen hatással vannak ránk a színek, és hogyan lehet ezeket a lakásban a legjobban kiaknázni

 

Szeretjük a színeket – szerencsére. Sok szép színes lakást látok, s látok sok olyan lakást is, ahol szinte nincs „szűz” falfelület. Harsognak a színek! A piros verseng a mohazölddel, a zöld a következő falon átfordul lilába, a lila meg küzd a szomszédos narancssárgával. S ha még itt-ott feltűnik egy-egy trendi, mintás tapétacsík is! Kinek mi tetszik? Nekem például az, ha az összes helyiségben megegyezik az alapszín. Alapszínként a pasztell árnyalatokat preferálom, kedvencem a bézs. Ehhez jöhetnek a világosabb, sötétebb színek, de csak kísérőként, egy-egy falra, vagy falrészletre. A lényeg, hogy az adott helyiségben – a berendezési tárgyakat, kiegészítőket beleértve – teljes legyen a színharmónia.

Éltető narancssárga: a nappaliban elsőrendű!

Elég, ha magunk elé képzeljük a narancssárga színt: mintha a napfény simogatását, ragyogását hordozná. A színterapeuták szerint is a vitalitás, az életigenlés társítható ehhez a meleg színárnyalathoz, s ezt érdemes is kiaknázni a lakásban. A narancssárga „legjobb helye” a nappaliban van, hiszen ez a lakás közösségi pontja, ahol ideális esetben a legtöbbet tartózkodunk családtagjaink, barátaink társaságában. A hálószobában is bevethető. A narancssárgával feldobott helyiségek barátságosak, otthonosak. Hálás szín: alkalmazkodóbb a vörösnél vagy a citromsárgánál. Lehet játszani az árnyalataival: pasztell narancs alapszínnel lemázolni az adott helyiséget, majd a narancs többféle sötétebb árnyalatával kifesteni egy-egy oldalfalat, falrészletet.

Pihentető kék: a hálószobában szuper!

A kék az egyik leggazdagabb szín, rengeteg szerethető árnyalata van. A középkékhez köthető kedvező élettani hatások: segíti az ellazulást, oldja a stresszt. Elmélkedésre késztető szín a szakemberek szerint (ha esetleg lenne meditációs sarok otthon…). Az otthonokban nem túl népszerűek a kék falfestékek, részben azért, mert a kék hűvös és elegáns, ráadásul domináns szín is, akármilyen színekkel nem fér meg. Megfelelő színtársítással viszont lenyűgöző kék enteriőrök születhetnek. A kék jól passzol például a sötétvöröshöz, a fehérhez, a bézshez (egy időben a királykék-citromsárga páros volt a nyerő, örülök, hogy túl vagyunk ezen). A világoskék fiús babaszobákban közkedvelt, bézzsel társítva egy-egy kisebb falrészleten a lakás egyéb helyiségeiben is jól mutat. A túl sok sötétkékkel vigyázni kell, mert deprimáló hatású. Ha az éttermekben sok a kék szín, kezdhetünk gyanakodni, hogy nem akarnak bennünket jól lakatni. Merthogy a kék szín étvágycsökkentő hatású (kipróbálom).

Kreatív fekete: passzol a fehérhez és az alkotómunkához!

Nem sűrűn találkozni feketére mázolt falakkal a lakásokban, többségünknek az eszébe sem jut – falfestés kapcsán -, hogy ebben a színben is páratlan lehetőségek rejlenek. A fekete az elmélyültség, a befogadás színe, ha ezen tulajdonságait nézzük: ideális a lakás azon helyiségében, ahol összpontosítást igénylő feladatokat, alkotómunkát végzünk. Természetesen mértéktartóan kell bánni vele, mert ’töményen’ nyomasztó hatású. Hálószobában lehet hangsúlyos is, amennyiben a helyiséget valóban csak alvásra használjuk. A fekete kiváló kiegészítő színe a fehérre mázolt lakásoknak. Elegáns és különleges megoldás, ha a fehér alapszínre tetszőleges szélességű fekete függőleges sávokat festünk (akár többet is). A sötét falon kifejezetten jól mutatnak a színes, mintás – barokkosan részletgazdag - tapétacsíkok. A fekete falat és a környezetét kifejezetten szereti a világítástechnika – ötletes megvilágítási technikákat vethetünk be. Fekete lehet az olvasósarok is, de végső soron a lakás összes helyiségében megjelenhet. Esztétikusak a fekete falra applikált világos színű falmatricák is.

 

A cikk forrása http://www.epitesiportal.hu/cikkek/szinterapia-falfestessel:-passzitsuk-a-szineket-a-megfelelo-helyre--etvagycsokkento-kek-pulzusnovelo-voros-elenkito-sarga-_308.php

 

Hívja Palit akár MOST is 06 20 3880 098

A küldő neve *:
A küldő e-mailcíme *:
Telefonszáma *:
Tárgy:
Kép:
Üzenet *:

Facebook Twitter Google+ Linkedin - Megosztás
/ Óbuda, kőműves burkoló Újpest, Ferencváros, lakásfelújítás Kőbánya, a második legjobb szakember Lágymányos, Angyalföld, falazás itongfal falazás Budapest itongfal építés mázolás árak Budapest olcsó tapétázás szobafestés Budapest szobafestés szakemberek vállalkozók Bobcat tereprendezés földmunka bérlés kölcsönzés Rávkevén Családi ház bővítés hozzá építés átalakítás felújítás mázolás Budapest szobafestő szobafestő Budapest

lakás takarítás

szobafestő mázoló Budapest tapétázás tapétázás Budapest Zugló, Rákospalota, Rákoskeresztúr, XVII. XVIII. kerület XIX. Pestlőrinc, Kispest, Pesterzsébet. Soroksár, Csepel. / Szigetújfalú kőműves Szigethalom , ház hőszigetelés Szigetszentmiklós, Halásztelek ,kőműves Dömsöd, Majosháza , Lórév Makád Taksony , Dunavarsány, Tas , Budapest lakásfelújítás hőszigetelés kőműves Csepel Soroksár, Kispest ,Erzsébet gipszkarton válaszfal IX. X. XI. XIII. XIV. XV. XV. XVI. XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. / / Óbuda, Újpest, Ferencváros, szobafestő szakemberek Dunaharaszti Budaörs Törökbálint Diósd Érd Bugyi Szigetbecse szobafestő Alsonémedi, Budapest lakásátalakítás családi ház Áporka keresek szóbafestő Délegyháza, hőszigetelés burkoló Budapest II. XII. III. kerület Pest , Buda, IV. IX. X. XI. XIII. XIV. ker Adony Ercsi, kőműves Dabas, dél Pest, Gárdony kőműves Velence Agárd kerítés építse Ráckeve Családi ház építés felújítás átalakítás. Lakásátalakítás lakásrenoválás lakás átépítés Budapest.