...

Külső hőszigetelés után milyen problémák merülhetnek fel a házban 


Először is fontos tisztázni, hogy a hőszigetelés nem keverendő össze a vízszigeteléssel. A kettő teljesen más dolog. A hőszigetelés az épület hővezetését csökkenti, és energiatakarékossági szempontokból alkalmazzák, a vízszigetelés, vagy utólagos vízszigetelés pedig a falak vizességét szünteti meg. 

A hőszigetelés manapság nagyon divatos és hasznos energiatakarékossági szempontból, ezért nem szeretnénk senkit lebeszélni arról, hogy hőszigeteltesse a házát. Ha csak 30 cm-es vastagságú a fal, a hőszigetelés szinte kötelező. Vastag, 60-80 cm-es vályogfalú épületet azonban felesleges szigetelni, hiszen az épület önmagában is jól hőszigetelt, és a hőszigetelésre fordított költség sohasem fog megtérülni a fűtésköltségen. 

 
Fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy a hőszigetelés kapcsán milyen problémák merülhetnek fel a házban: 

1. Hőszigetelték a házat, mégis télen alul penészednek a külső falak. A hiba oka: a lábazatot nem hőszigetelték, tehát nagy hideg esetén alulról a lábazat felől a fal alja kihűl, így nagy hőkülönbség, hőhíd lesz a fal különböző felületei között. 
A megoldás: a ház lábazatát is hőszigetelni kell!!! 

2. Öreg házaknál gyakran előfordul, hogy azután „kezd el salétromosodni” az épület, miután hőszigetelték. A helyzet az, hogy az épület már a hőszigetelés előtt is vizes volt, csak nem annyira, hogy ez a vakolat felszínén megjelenjen. A nedvesség kifelé és befelé is tudott párologni. Miután megtörtént a ház „becsomagolása”, többé már kifelé nem tudott párologni a felszívódott víz, tehát befelé párolgott minden nedvesség. Ezt már nem bírta a vakolat, és megjelent bent a salétrom és a víz. A megoldás: az épületet utólagosan víz-szigetelni kell. Mivel a külső hőszigetelés miatt nem lenne szerencsés megbontani a falszerkezetet, a legoptimálisabb megoldás a Falszárítás 


FALSZÁRÍTÁS.HU 

Téli probléma: páralecsapódás 

A páralecsapódás a legjobban elterjedt probléma, amely nem csak az öreg házakat érinti, de az újakat is, az emeleti lakásokat is. 
Amelyik házban előfordul hőhíd, abban a házban nagy valószínűség szerint lesz páralecsapódás is. 

Mi a hőhíd? 

Hőhidak ott keletkeznek az épületeken, ahol olyan szerkezeti elemek találkoznak, amelyeknek eltérő hővezetési tulajdonságai vannak. (pl. a falsíkok találkozásánál, a tetőszerkezet illesztésénél, a vasbeton gerendáknál, a nyílászárók beépítésénél). Vagyis a különböző mértékben hővezető anyagok különböző mértékben hűlnek le, a jó hővezető hamarabb, mint a hőt rosszul vezető. Ennek következménye az Önöknél is tapasztalható gombásodás, mivel a hideg felületeken lecsapódik a levegő páratartalma. Ez a jelenség az elégtelen hőszigetelésű épületek esetén tipikusnak mondható, pl. a koszorú magasságában. 

Referencia hőszigetelő munkák 

Megoldás: a házat hőszigetelni kell. Nemcsak a külső falakat, de a lábazatot is, és az is fontos, hogy a ház födémje felülről le legyen szigetelve, pl. leterített kőzetgyapot, üveggyapot paplannal. 
A hőszigetelést végeztesse erre szakosodott szakemberrel, mert a szakszerűtlen hőszigetelés okozhat újabb hőhidakat (pl. ha a szigetelő táblák között rés marad, az problémát okozhat… javasolt 2 rétegben, eltolással szigetelni az épületet.) 


Mi emeli a páratartalmat a lakásban? 

Ha vizesedik az épület, a fal felületéről elpárolgó nedvesség 
Gőzképződéssel járó munkavégzés (pl.: főzés, ruhaszárítás, gyakori felmosás) 
Mosókonyhák, fürdőszobák, szárítóhelységek szellőzetlenségéből származó páratartalom 
A bentlakók légzése során sok pára kerül a levegőbe 
Sok növény a lakásban 
Szobai csobogó, akvárium párolgása 


Hőszigetelték a házat, mégis penészedik 

Gyakori panasz a páralecsapódás olyan épületeknél, amelyeknél a falakat ugyan hőszigetelték kívülről, de a lábazatot nem. Nagy hidegben a lábazat felől lehűl a fal alja, s lecsapódik a pára. 

Új ház penészedik 

Új házaknál fokozottabban jelen van ez a probléma, hiszen míg a technikai víz (sok száz liter) el nem távozik a falakból, a belső páratartalom meglehetősen magas (akár 70-80 %). Ez óhatatlanul penészedéshez vezethet! 
A megoldás: a lakás páratartalmát mérve és figyelve TUDATOSAN gyakrabban szellőztetünk, nem engedjük a páratartalmat 50% fölé. Így jelentősen enyhíthető a probléma. Vígasztalhat bennünket, hogy az épület kiszáradása csak 1-2 évig tart, utána kevesebb szellőztetéssel is kézben tartható a probléma. Ld. még: Szellőztetési tanácsok 

Vizes salétromos a ház, és penészedik 

Vizesedő falú épületeknél a lakótérbe párolgó víz jelentősen megemeli a lakás páratartalmát, ami a hőhidas falszakaszoknál lecsapódva. Sokan azt gondolják, hogy a helységbe elhelyezett páragyűjtő készülék megoldja a problémát. Ez tévedés! 

A megoldás: vízszigetelni kell az épületet Pl.: Aquabrill falszárítással. A szellőztetésre oda kell figyelni. Ld: Szellőztetési tanácsok 

Páralecsapódás ablakcsere után: 

Míg a régi rosszul záródó ablakok miatt szinte alig volt szükség szellőztetésre, hiszen „önműködően” szellőzött a ház, addig az új ablakok megakadályozzák a friss levegő áramlását, a belső páratartalom jelentősen megnő (hiszen „élünk” a házban, mosunk, főzünk, teregetünk, szobanövényeink is vannak, mi magunk is rengeteg párát kilélegzünk). A házak 99 %-a nem hőhíd mentes, azaz vannak olyan falszakaszok, amelyek hidegebbek a többinél, s ott a magas páratartalomból vízcseppek formájában lecsapódik a víz, s ez a penészgombák melegágyává válnak. 
A hőhídak csökkentésére ld.: a külső hőszigetelés menüpontot. 
A szellőztetés mikéntjére vonatkozóan olvassa el Szellőztetési tanácsok című tanulmányunkat! 

A megoldás: ha még nem cseréltetett ablakot, válasszon olyan ablakot, amelyben van felül egy automatikus szellőztető egység, ami Ön helyett megoldja a lakás kiszellőzetését energiapazarlás nélkül. 
Ha már cseréltetett ablakot, legtöbb esetben utólagosan is beépíthető az ablakkeretbe a szellőztető. Ezzel kapcsolatban forduljon megfelelő szakemberhez! 

Gyakran szellőztet, mégis penészedik a fal: 

Szintén gyakori hiba, ami fokozhatja a páralecsapódást, penészesedést, a helytelen szellőztetés. Sokan azt gondolják, hogyha buktatva nyitva hagyják az ablakot sokáig, azzal jót tesznek a házuknak. Ezzel az a probléma, hogy a kinti hideg levegő folyamatosan áramlik be, és kihűti az ablak melletti falakat. Ez egyrészt energiapazarlás, másrész mikor becsukjuk az ablakot, a benti pára rögtön lecsapódik a hideg falszakaszokon. 

A helyes szellőztetés télen: 
Naponta kétszer kereszthuzatot csinálunk, 2-3 percre sarkig kinyitjuk az ablakokat, a benti párás, elhasználódott levegő kiöblítődik, de a falak nem hűlnek át. Miután becsuktuk az ablakot, a meleg falak pár percen belül visszafűtik a helység levegőjét. Ld. még: Szellőztetési tanácsok 


Páralecsapódás pincékben

Pincékben időszakos problémát jelent a páralecsapódás. Köztudott, hogy a pincefalak nyáron hűvösek, s a légáramlatok útján a hideg pincefalakhoz érkező meleg levegő páratartalma kicsapódik. 

A megoldás: Páratartalom kivonása a légtérből. Ennek lehetséges és legpraktikusabb módja légszárító (párafaló) berendezés alkalmazása. 

Felújítási tanácsok 
acspal@citromail.hu 


Hívja Palit akár MOST is 06 20 3880 098

A küldő neve *:
A küldő e-mailcíme *:
Telefonszáma *:
Tárgy:
Kép:
Üzenet *:

Facebook Twitter Google+ Linkedin - Megosztás
/ Óbuda, kőműves burkoló Újpest, Ferencváros, lakásfelújítás Kőbánya, a második legjobb szakember Lágymányos, Angyalföld, falazás itongfal falazás Budapest itongfal építés mázolás árak Budapest olcsó tapétázás szobafestés Budapest szobafestés szakemberek vállalkozók Bobcat tereprendezés földmunka bérlés kölcsönzés Rávkevén Családi ház bővítés hozzá építés átalakítás felújítás mázolás Budapest szobafestő szobafestő Budapest

lakás takarítás

szobafestő mázoló Budapest tapétázás tapétázás Budapest Zugló, Rákospalota, Rákoskeresztúr, XVII. XVIII. kerület XIX. Pestlőrinc, Kispest, Pesterzsébet. Soroksár, Csepel. / Szigetújfalú kőműves Szigethalom , ház hőszigetelés Szigetszentmiklós, Halásztelek ,kőműves Dömsöd, Majosháza , Lórév Makád Taksony , Dunavarsány, Tas , Budapest lakásfelújítás hőszigetelés kőműves Csepel Soroksár, Kispest ,Erzsébet gipszkarton válaszfal IX. X. XI. XIII. XIV. XV. XV. XVI. XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. / / Óbuda, Újpest, Ferencváros, szobafestő szakemberek Dunaharaszti Budaörs Törökbálint Diósd Érd Bugyi Szigetbecse szobafestő Alsonémedi, Budapest lakásátalakítás családi ház Áporka keresek szóbafestő Délegyháza, hőszigetelés burkoló Budapest II. XII. III. kerület Pest , Buda, IV. IX. X. XI. XIII. XIV. ker Adony Ercsi, kőműves Dabas, dél Pest, Gárdony kőműves Velence Agárd kerítés építse Ráckeve Családi ház építés felújítás átalakítás. Lakásátalakítás lakásrenoválás lakás átépítés Budapest.