...


 Szaktanácsadás AMIT A HOMLOKZATI HŐSZIGETELÉSRŐL TUDNI KELL!!! 
Miért érdemes hőszigetelni? A megfelelő hőszigeteléssel nem csak a téli hő veszteség csökkenthető, de a nyári melegben is hűvösebb lesz a lakás, így csökkentve házának energiafogyasztását, sőt elkerülhető lesz a hő hidak kialakulása és a páralecsapódás is. Továbbá: Alacsonyabb lesz a fűtési számlája Kevésbé "használódik el" fűtő berendezése Ön is hozzájárulhat a globális felmelegedés és a klímaváltozás csökkentéséhez Tudta- e : hogy ha Ön egy B30 falazó elemekből épült átlagos méretű, homlokzati hőszigetelés nélküli házban lakik, akkor egy évben megközelítőleg 30.000 Ft-ot költ az utca fűtésére? Utólagos szigetelés 

A legtöbb régi építésű ház és lakás nem felel meg a ma hatályos építési rendeleteknek. Például egy, a 70-es években épült ház kevés szigeteléssel több energiát fogyaszt, mint egy hőszigetelt épület. Tehát ha szigeteljük házunkat a mai rendeleteknek megfelelően, akár 35%-os energia-megtakarítással is számolhatunk. A rosszul szigetelt ház, lakás, vagy épület falai mellett érezni lehet, hogy a hőmérséklet sokkal alacsonyabb, mint pl. a szoba közepén. Ilyenkor szoktuk hétköznapi szóval azt mondani, hogy érezni ahogy süt a hideg a falakból. Ez a probléma is orvosolható a hőszigeteléssel. Fontos szempont lehet még, hogy az eladásnál egy jobb hőszigetelésű épület ára magasabb, míg egy rossz hőszigetelésű épületé alacsonyabb. Tehát még ingatlanunk értékét is növelhetjük a hőszigeteléssel. Jó ha tudja : A 176/2008. számú kormány rendelete értelmében 2009. január 1-jétõl az új ingatlanok használatbavételi engedélyéhez Energetikai Tanúsítvány( lakás zöldkártya) kiállítása szükséges. Meglévő épület, önálló rendeltetési egység, lakás, adásvételéhez energetikai tanúsítása rendeletben 2011. december 31-ig önkéntes. 2012. január 1. után a tanúsítvány beszerzése kötelező lesz. A zöldkártyából az épület energiafelhasználását tudhatjuk meg, ami fontos információ egy ház vásárlásnál. Mire figyeljen a hőszigetelő rendszer vásárlásánál! Lehetőleg ne vegyen ANONIM hőszigetelő rendszert, még ha olcsó, akkor sem! Ne feledje, az olcsóbb sokszor drágább. Ha már ennyi pénzt költ, akkor a szigetelés legyen tartós és szép! 

Tájékozódjon a megvásárolni kívánt termékről a kereskedőnél vagy a gyártó cég WEB oldalán és csak kereskedőtől vásároljon. A polisztirol vastagságán sem érdemes spórolni. A szakemberek szerint az 5 cm vastag kevés, ajánlott legalább 8 – 10 cm vastag szigetelést kialakítani. De túlzásokba esni is fölösleges (15-20 cm), mert egy ház hőszigetelése nem csak a falakon múlik, hanem a nyílászárókon, födémeken, aljzaton és tetőszerkezeten is. A polisztirol lap vastagsága nem növeli jelentősen az anyagköltséget. Például a ragasztótapasz, az alapozó és a színes vakolat ára a polisztirol vastagságától nem fog emelkedni. Nem érdemes feltűnően olcsó polisztirol lapot sem vásárolni, mert sok probléma adódhat a rossz minőségű lapok használatából. A gyenge minőségű, olcsó lap testsűrűsége alacsony, mérete pontatlan lehet, alakja könnyen eldeformálódhat (görbeség, domborodás). Emiatt nem lehet a lapokat pontosan illeszteni a falhoz és egymáshoz, így hő hidak alakulnak ki a pontatlan illesztéseknél. Felülete érdes, ezért több ragasztót is kell használni, ami növeli a rendszer árát. A polisztirol lapok legfőbb feladata, hogy megfelelő hőszigetelést biztosítson. Egyik legfontosabb tulajdonsága a nyomószilárdság. A jó minőségű, nagyobb nyomószilárdságú polisztirollapok dilatációja kisebb, ezért sokkal jobban reagál a hőingadozásra, kevésbé teszi ki a rendszert és a vakolatot a mozgásból adódó terheléseknek, repedéseknek. .

 Egy homlokzat folyamatosan ki van téve az időjárás viszontagságainak, ezért fontos a jó minőségű vakolat használata is. A vakolat kapja a legtöbb esőt, UV sugárzást és hőmérséklet ingadozást. Érdes, strukturált felületén megáll a por és a kosz is. Ezután az eső egyszerűen bemossa a kéreg mélyebb rétegeibe a szennyeződéseket és rosszabb minőségű vakolaton sötét, vastag folyásnyomok jelenhetnek meg. Egy-két év elteltével a homlokzat megszürkült és csíkos lesz. Az új és igényesebb színvakolatok víztaszító adalékot tartalmaznak így ez a probléma már egyszerűen elkerülhető. Ráadásul a felület ilyen anyag felhasználásával nemcsak vízlepergető hatású, hanem még öntisztuló is lesz. Az UV sugárzás miatt az alacsony minőségű vakolat rövid időn belül kifakulhat, főleg a ház déli oldalán. Akkor is jelentkezhet ez a probléma, ha nagyon sötét, erős színt választottunk. Ezért inkább a világosabb színeket részesítsük előnyben és fogadjuk meg a kereskedő vagy gyártó tanácsát, amilyen színt nem ajánl, ahhoz ne ragaszkodjon. Mire figyeljen a kivitelezésnél ! A kivitelezést már a polisztirol lapok ragasztásakor is el lehet rontani. Ha a felületet nem készítik elő megfelelően, hanem a málló, poros falra ragasztják a polisztirol lapot, akkor később a hőszigetelés elválhat a homlokzattól! Ha nem illesztik egymáshoz szorosan a lapokat, majd az ebből adódó hézagokat „gondosan” kikenik ragasztó tapasszal akkor hő hidak alakulnak ki. Itt a ragasztó nedvességfelvétele nagyobb, mint a felület más részein, az illesztések sötétebb sávokban kirajzolódnak a vakolaton. Az élvédők elhagyása is sok problémát okozhat. Minden sarokra és élre tenni kell, ez biztosítja a tökéletes élhatást és véd a sérülések ellen. Ha a vakolatból az előírtnál kevesebbet használnak, akkor a védőértéke, vízzáró képessége és esztétikai értelemben vett fedése is megkérdőjelezhető lesz. 
A homlokzati hőszigetelő rendszerek vékonyvakolatai minimum 1,5 vagy 2 mm vastagságban tudják a megfelelő mechanikai védelmet, vízzáróságot és esztétikai takarást biztosítani. Ez típustól és struktúrától függően kb. 2,5 -3 kg/m2-es anyagfelhasználást jelent. Ugyanakkor ennél több anyag felhordása is problémát okozhat, mivel a felület kidolgozását nehezíti és a vastagabb réteg erősebb zsugorodásából adódóan akár megrepedezhet. 
A másik végzetes hiba, amikor a lábazatnál a talajig engedik a polisztirolt ( EPS ), ami sok esetben nem is lábazati polisztirol ( XPS) , ez később felszívja a nedvességet, majd megfagy és végül ledobja a vakolatot! 

Esztétikai hibák a rossz kivitelezés miatt: - Ha túl mélyre kerülnek a dűbelek, akkor foltos lesz a felület. Ennek eltüntetéséhez viszont több anyagra és több munkára lesz szükség. - Ha a színes vakolat alá nem színezett alapozót használnak, hanem fehéret, akkor előfordulhat, hogy a szemcsék nyomában kilátszik majd a fehér alapozás és ez nem eredményez szép felületet. 
- Ha nem megfelelő időjárási viszonyok mellett történik a rendszer építése és a vakolat felhordása, akkor akár ki is foltosodhat a felület. A vakolatot felhordani +5 ºC és +25 ºC közötti levegő- és falhőmérséklet mellett a legjobb. Tűző napon, erős szélben és esős időben nem ajánlott a vakolat felhordása. Ez csak néhány dolog, amire oda kell figyelni a megrendelőnek a kivitelezés során. Lehetőleg bízza szakemberre a kivitelezést, ne álljon neki gyakorlat nélkül, mert sok buktatója van a kivitelezésnek. Válasszon olyan kivitelezőt, aki megfelelő referenciát tud mutatni, és természetesen a munka végén garanciát vállal. 

Miből áll a hőszigetelő vakolat rendszer és mennyi kell belőle ? 
Expandált polisztirol: nyitott cellás. (rövidítése EPS) Oldalfal hőszigetelésre alkalmas. Vastagság: 1cm – 15cm Táblaméret: 100 X 50 cm/tábla (0,5 m2/ tábla) Ahány m2 a homlokzat, annál egy pár m2-rel több kell, beleszámítva az esetleges vágásokat, töréseket. Extrudált polisztirol : zárt cellás ( rövidítése XPS.) Lábazatok hőszigeteléséhez ajánlott Vastagság: 2cm – 6cm Táblaméret: 125 X 60 cm/tábla (0,75 m2/ tábla) Ahány m2 a lábazat , annál egy pár m2-rel több kell, beleszámítva az esetleges vágásokat, töréseket. Alumínium indító profil A polisztirol táblák felragasztása előtt helyezzük el a szigetelő lemezek első sora alá, dűbelekkel rögzítve. Általában 2, 5 m hosszú szálban kapható, annyi kell belőle, amennyi méter körben a ház. Hálós alumínium élvédő sín A sarkoknál és a nyílászáróknál kell használni. Általában 2,5 m hosszú szálban kapható. Ragasztótapasz Hőszigetelő táblák ragasztására, illetve a vakolaterősítő háló beágyazására használható. Anyagszükséglet ragasztáshoz kb. 3- 4 kg/m2, a háló beágyazásakor 2-3 kg/m2. Általában 25kg-os zsákokban kerül forgalomba. Tárcsás dűbel A szigetelő lemezeket dűbellel is kell rögzíteni, m2-enként 5-6 db szükséges. Üvegszövet háló A ragasztótapasszal bevont polisztirol lapok felületére, még nedves képlékeny állapotban kell gyűrődésmentesen és megfelelő átfedéssel beágyazni. A háló felragasztásánál 10cm-es átfedést kell alkalmazni. Anyagszükséglet: 1.1m2/ m2 . Egy tekercs 1 méter széles és 50 m hosszú ( 50 m2) Vakolat alapozó A készre csiszolt, tiszta és pormentes beágyazó rétegre kell lehetőleg hígítás nélkül felhordani. Célszerű festőhengert(teddy) használni. Az alapozó anyagszükséglete: 5 - 6 m2/ liter. Általában 16 literes kiszerelésben kapható. Vakolat 1,5 mm vagy 2 mm A felhordást a szemcseméretnek megfelelő vastagságban kell elvégezni, rozsdamentes acélsimítóval. A kívánt struktúrát a még nedves vakolaton kell kialakítani, műanyag simítóval. Azonos falfelületre kerülő vakolatot ajánlott vödrönként homogenizálnunk, így elkerülhető a színbéli eltérés . Anyagszükséglet :1,5 mm szemcsenagyságú vakolatnál ; 2,3 kg/m2, míg a 2 mm vakolatnál 2,5 kg /m2 Általában 25 kg vödörben kapható. Helyes rétegrend : meglévő fal hőszigetelőlap ( ragasztással) ragasztó üvegszövet hálóval és második réteg ragasztó nemes vakolat alapozó nemes vakolat 
Vissza a szaktanácsadásokhoz 


Hívja Palit akár MOST is 06 20 3880 098

A küldő neve *:
A küldő e-mailcíme *:
Telefonszáma *:
Tárgy:
Kép:
Üzenet *:

Facebook Twitter Google+ Linkedin - Megosztás
/ Óbuda, kőműves burkoló Újpest, Ferencváros, lakásfelújítás Kőbánya, a második legjobb szakember Lágymányos, Angyalföld, falazás itongfal falazás Budapest itongfal építés mázolás árak Budapest olcsó tapétázás szobafestés Budapest szobafestés szakemberek vállalkozók Bobcat tereprendezés földmunka bérlés kölcsönzés Rávkevén Családi ház bővítés hozzá építés átalakítás felújítás mázolás Budapest szobafestő szobafestő Budapest

lakás takarítás

szobafestő mázoló Budapest tapétázás tapétázás Budapest Zugló, Rákospalota, Rákoskeresztúr, XVII. XVIII. kerület XIX. Pestlőrinc, Kispest, Pesterzsébet. Soroksár, Csepel. / Szigetújfalú kőműves Szigethalom , ház hőszigetelés Szigetszentmiklós, Halásztelek ,kőműves Dömsöd, Majosháza , Lórév Makád Taksony , Dunavarsány, Tas , Budapest lakásfelújítás hőszigetelés kőműves Csepel Soroksár, Kispest ,Erzsébet gipszkarton válaszfal IX. X. XI. XIII. XIV. XV. XV. XVI. XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. / / Óbuda, Újpest, Ferencváros, szobafestő szakemberek Dunaharaszti Budaörs Törökbálint Diósd Érd Bugyi Szigetbecse szobafestő Alsonémedi, Budapest lakásátalakítás családi ház Áporka keresek szóbafestő Délegyháza, hőszigetelés burkoló Budapest II. XII. III. kerület Pest , Buda, IV. IX. X. XI. XIII. XIV. ker Adony Ercsi, kőműves Dabas, dél Pest, Gárdony kőműves Velence Agárd kerítés építse Ráckeve Családi ház építés felújítás átalakítás. Lakásátalakítás lakásrenoválás lakás átépítés Budapest.