...

Főoldal » 2016 » Február » 27 » Szétválasztják a kőműves és burkoló szakmát
11:42 AM
Szétválasztják a kőműves és burkoló szakmát

Szétválasztják a kőműves és burkoló szakmát

 
 
Az építési vállalkozók szerint szét kell választani a kőműves és burkoló szakmát, mert túl nagy a tananyag, ezért a munkaerőpiac elvárásainak nem megfelelő, felszínes szakmai tudással és kevés gyakorlati készséggel rendelkező fiatalok végeznek.
 
 
burkolás
 

 

Kezdeményezi a kőműves és burkoló szakma képzésének különválasztását az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ). A szervezet közleménye szerint nem vált be a két szakma összevonása a 2012-es Országos Képzési Jegyzékben, ezért indokolt ezek szétválasztása.

Az ÉVOSZ szerint a technológiai fejlődés, az új építőanyagok és korszerű építési eljárások megjelenése, valamint az energiahatékony építési eljárások iránti fokozódó igény a korábbiaknál alaposabb elméleti és gyakorlati tudást követel meg. A kőműves és a hidegburkoló szakma megnövekedett ismeretanyagának alapos elsajátítását a két szakma összevonása nem teszi lehetővé.

Az elmúlt három tanév tapasztalatai is azt mutatják, hogy a két szakma tananyagát a hároméves képzés időkeretébe nem lehet összesűríteni. A két szakma bizonyos részterületeit az összevonás miatt jelenleg csak érintőlegesen, vagy egyáltalán nem oktatják - hangsúlyozza a szakszövetség. A kőműves és a hidegburkoló szakmát a már évtizedek óta duális szakképzési rendszerben oktató nyugat-európai országokban is mindenütt önálló szakmaként oktatják.

A kőművesek és a hidegburkolók a WorldSkills és EuroSkills szakmunkás-versenyeken is külön-külön szerepelnek. A nemzetközi versenyek tapasztalatai is azt mutatják, hogy a magyar kőműves és hidegburkoló versenyzők, elsősorban a gyakorlati tudás hiánya miatt eddig is csak szerény eredményt tudtak elérni. A két szakma összevonásával ez a helyzet csak tovább romlott - jelezte a szervezet.

Az ÉVOSZ szerint a nemzetgazdaság számára sem elfogadható az, hogy a két építőipari szakma összevonása miatt a szakiskolákban a munkaerőpiac elvárásainak nem kellően megfelelő, felszínes szakmai tudással és kevés gyakorlati készséggel rendelkező fiatalok végezzenek.

A probléma megoldása érdekében az ÉVOSZ elnöke a szakképzésért felelős kormányzati és kamarai vezetőkhöz fordult.
 
budapesti burkolók
 
Csatolmányok: Kiskép 1 · Kiskép 2
Megtekintések száma: 993 | Hozzáadta:: acspal | Címkék (kulcsszavak): kőműves, hidegburkoló, burkoló | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0
avatar

Hívja Palit akár MOST is 06 20 3880 098

A küldő neve *:
A küldő e-mailcíme *:
Telefonszáma *:
Tárgy:
Kép:
Üzenet *:

Facebook Twitter Google+ Linkedin - Megosztás
/ Óbuda, kőműves burkoló Újpest, Ferencváros, lakásfelújítás Kőbánya, a második legjobb szakember Lágymányos, Angyalföld, falazás itongfal falazás Budapest itongfal építés mázolás árak Budapest olcsó tapétázás szobafestés Budapest szobafestés szakemberek vállalkozók Bobcat tereprendezés földmunka bérlés kölcsönzés Rávkevén Családi ház bővítés hozzá építés átalakítás felújítás mázolás Budapest szobafestő szobafestő Budapest

lakás takarítás

szobafestő mázoló Budapest tapétázás tapétázás Budapest Zugló, Rákospalota, Rákoskeresztúr, XVII. XVIII. kerület XIX. Pestlőrinc, Kispest, Pesterzsébet. Soroksár, Csepel. / Szigetújfalú kőműves Szigethalom , ház hőszigetelés Szigetszentmiklós, Halásztelek ,kőműves Dömsöd, Majosháza , Lórév Makád Taksony , Dunavarsány, Tas , Budapest lakásfelújítás hőszigetelés kőműves Csepel Soroksár, Kispest ,Erzsébet gipszkarton válaszfal IX. X. XI. XIII. XIV. XV. XV. XVI. XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. / / Óbuda, Újpest, Ferencváros, szobafestő szakemberek Dunaharaszti Budaörs Törökbálint Diósd Érd Bugyi Szigetbecse szobafestő Alsonémedi, Budapest lakásátalakítás családi ház Áporka keresek szóbafestő Délegyháza, hőszigetelés burkoló Budapest II. XII. III. kerület Pest , Buda, IV. IX. X. XI. XIII. XIV. ker Adony Ercsi, kőműves Dabas, dél Pest, Gárdony kőműves Velence Agárd kerítés építse Ráckeve Családi ház építés felújítás átalakítás. Lakásátalakítás lakásrenoválás lakás átépítés Budapest.