...

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Lábazat és szerelõbeton készítése
 

A legtöbb építtetõ soha nem találkozott még a szerelõbeton kifejezéssel, és sokan nem is tudják megkülönböztetni az aljzatbetontól. Cikksorozatunk mostani részében – ahogy a korábbiakban is – nem csak arra törekszünk, hogy bevezessük az Olvasót az építõipar rejtelmeibe, de hasznos tanácsokkal is szolgálunk azt illetõen, hogyan tudja a lehetõ legnagyobb magabiztossággal levezényelni az építkezés egyes meneteit. Jelen esetben a lábazat és a szerelõbeton építését.

 

A zsalukő beton lábazat készítése

Két elterjedt módszer is létezik a lábazat elkészítésére. Nem is olyan régen a lábazatot még az alaphoz hasonló módon, zsaluba öntve készítették el, az elõre gyártott zsalukövek megjelenésével azonban olyannyira háttérbe szorult ez a régi módszer, hogy mára csak elvétve találkozunk vele. Nem is térünk ki most a zsaluba öntött lábazat elkészítésének módjára, már csak azért sem, mert a korábbi cikkünkben leírt alap beöntésétõl szinte semmiben nem különbözik.

Zsalukövekkel nem csak gyorsabban, de tisztábban is halad a munka, arról nem is beszélve, hogy mivel az elõre gyártott elemek oldala egyenletes, így a késöbbi vakoláskor majd kevesebb vakolóanyagot kell felhasználni az egyenletes felület kialakításához. El is érkeztünk az elsõ ponthoz, ahol jól teszi az építtetõ, ha odafigyel a részletekre. Sok kivitelezõ ugyanis a zsalukövek tetejére nem szokott betonvasat fektetni hosszába, pedig elvileg kötelezõ lenne, a zsalukövek szándékosan úgy is vannak kialakítva, hogy tudják fogadni a megfelelõ vastagságú betonacélt. Tehát minden egyes sor tetejére hosszába fektetett betonvas kell, ezt ne felejtsük el!

Itt azonban nem ér véget a vasalás, ugyanis a téglakötésbe rakott zsalukövek belsejébe még a beton beöntése elõtt függõlegesen álló betonvasakat, vagy kifejezetten erre a célra kialakított kengyelvasakat is helyezni kell. Miután a belül üreges zsalukövekbõl felépült a tervdokumentáció szerinti magasságú lábazatunk, jöhet a beton beöntése, ami majd megadja a szerkezet végleges merevségét és teherbírását. A betont alaposan vibráljuk be, vagy ha erre nincs lehetõség, akkor szurkáljuk meg, hogy a sarkokba és a nehezen hozzáférhetõ helyekre is befolyjon a beton, és eltávozzanak belõle a légbuborékok. Mindeközben ügyeljünk arra, hogy a függõleges vasalás ne mozduljon el. A simára húzott betonból körülbelül 20 cm-es magasságban álljanak ki a betonvasak.

Ha ezzel megvagyunk, feltétlenül várjunk 3 napot a föld betöltésével. Ez a második pont, ahol hibázni szoktak az építtetõk, ugyanis gyakran elõfordul, hogy vagy a kivitelezõ sietne a munkával, és rábeszéli a megrendelõt a mielõbbi folytatásra, vagy pedig épp fordítva, az építtetõ sietteti a munkát, és a kivitelezõ adja be a derekát. Semmiképpen ne essünk ebbe a hibába, mert a türelmetlenségünk miatt könnyedén plusz költségbe verhetjük magunkat, és még a munka sem lesz hamarabb kész.

A föld betöltése, a kavicságy elkészítése

A fent említett 3 napot is ki tudjuk használni, ugyanis jól tesszük, ha egyeztetünk a vízvezeték beszerelésével megbízott szakemberrel, hogy a föld betöltésének napján legyen jelen, és segítsen a gépészeti szennyvízcsövek szakszerû elhelyezésében. Noha ezt a munkát általában a szerkezet kivitelezõje magára szokta vállalni a tervek alapján, mégis jó, ha jelen van az ezzel foglalkozó szakember is, ugyanis rengeteg késõbbi bosszúságtól, valamint plusz költségtõl tudjuk így megóvni magunkat.

A termett talaj betöltését úgy kell elvégezni, hogy az alapos ledöngölés után a zsalu szélénél 10-12cm-rel alacsonyabbra essen. Ezt a réteget ugyanis kaviccsal fogjuk majd feltölteni, egészen a lábazat felsõ szintjéig. Talán mondanom sem kell, a kavicságyat is tömörítjük. Miután ezzel megvagyunk, felzsaluzzuk a lábazatot, oly módon, hogy a zsaluzat teteje 10-12 cm-rel feljebb essen, mint a lábazatunk teteje. Az alábbi képen látható módon tudjuk ezt megtenni:

 

Ügyeljünk arra, hogy ennek a zsalunak a teteje egyenletes legyen, és alaposan szintezzük be, hogy a betonunkat majd gond nélkül vízszintesbe tudjuk hozni. Ennek döntõ fontossága van, ugyanis ezen a ponton szintén sokszor elcsúszik a kivitelezés.

A szerelõbeton elkészítése

A kavicságyra technológiai fóliát terítünk, arra pedig körülbelül 15-25 cm-es átfedéssel síkhálót fektetünk a teljes beöntendõ felületre. Ezt követi a beton beöntése, amit a már ismert módokon tömörítünk és/vagy vibrálunk. Itt válik fontossá a szerelõbeton zsalujának pontos szintezése, ugyanis a teljesen vízszintes felületet úgy tudjuk a legkönnyebben kialakítani, hogy színültig töltjük betonnal a zsalut, bevibráljuk, majd a zsalu tetejére fektetett hosszú léccel egyszerûen lehúzzuk a felesleget róla. Így nem csak tökéletesen vízszintes, de szép sima betonunk is lesz.

 

Ezt fogja végre követni az építkezés látványosabbik része, a falazás, ahol végre látni fogjuk a korábban megálmodott formákat, tereket. Közben azonban nem szabad megfeledkeznünk a víz szigetelésröl és az aljzatbetonról sem. Ezekröl lesz szó a következõ részben.

 

Egységárgyűjtemény

 

http://lakasfelujitas.ucoz.hu/index/erdekes_pr_cikkek_az_epitoiparrol/0-119Forrás: http://www.epitesiportal.hu/
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: acspal (2014-03-10) E W
Megtekintések száma: 2777 | Címkék (kulcsszavak): zsalukő, szerelőbeton, lábazat, beton | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 0

Hívja Bercit akár MOST is 06 20 9948 723

A küldő neve *:
A küldő e-mailcíme *:
Telefonszáma *:
Tárgy:
Kép:
Üzenet *:

Facebook Twitter Google+ Linkedin - Megosztás
/ Óbuda, kőműves burkoló Újpest, Ferencváros, lakásfelújítás Kőbánya, a második legjobb szakember Lágymányos, Angyalföld, falazás itongfal falazás Budapest itongfal építés mázolás árak Budapest olcsó tapétázás szobafestés Budapest szobafestés szakemberek vállalkozók Bobcat tereprendezés földmunka bérlés kölcsönzés Rávkevén Családi ház bővítés hozzá építés átalakítás felújítás mázolás Budapest szobafestő szobafestő Budapest

lakás takarítás

szobafestő mázoló Budapest tapétázás tapétázás Budapest Zugló, Rákospalota, Rákoskeresztúr, XVII. XVIII. kerület XIX. Pestlőrinc, Kispest, Pesterzsébet. Soroksár, Csepel. / Szigetújfalú kőműves Szigethalom , ház hőszigetelés Szigetszentmiklós, Halásztelek ,kőműves Dömsöd, Majosháza , Lórév Makád Taksony , Dunavarsány, Tas , Budapest lakásfelújítás hőszigetelés kőműves Csepel Soroksár, Kispest ,Erzsébet gipszkarton válaszfal IX. X. XI. XIII. XIV. XV. XV. XVI. XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. / / Óbuda, Újpest, Ferencváros, szobafestő szakemberek Dunaharaszti Budaörs Törökbálint Diósd Érd Bugyi Szigetbecse szobafestő Alsonémedi, Budapest lakásátalakítás családi ház Áporka keresek szóbafestő Délegyháza, hőszigetelés burkoló Budapest II. XII. III. kerület Pest , Buda, IV. IX. X. XI. XIII. XIV. ker Adony Ercsi, kőműves Dabas, dél Pest, Gárdony kőműves Velence Agárd kerítés építse Ráckeve Családi ház építés felújítás átalakítás. Lakásátalakítás lakásrenoválás lakás átépítés Budapest.