...

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Lakást venne? Hat dolog, amire érdemes ügyelni

A sajtóhírekből egyértelműen az látszik, hogy a lakáspiac pezseg Magyarországon, a válság óta nem cserélt ennyi lakás gazdát, és az albérletek iránt is jelentős kereslet mutatkozik az elmúlt időszakban. Az egyetemi tanév kezdete miatt szeptember talán még kiemelkedőbb ebből a szempontból, éppen ezért az Allianz Hungária összeszedett pár jó tanácsot azoknak, akik társasházi lakást vásárolnak vagy bérelnek.

1. Ellenőrizzük, hogy az adott társasház rendelkezik-e biztosítással!

A lakásban élők gyakran azért nem kötnek lakásbiztosítást otthonukra, mert a társasháznak van biztosítása. Az Alianz kutatása során a lakásban élők szinte mindegyike úgy nyilatkozott, hogy rendelkeznek otthonbiztosítással, azonban ezeknek közel fele valójában társasház-biztosítás. Ha új lakásba költözünk, mindenképp járjunk utána, rendelkezik-e az adott társasház biztosítással, és kérjünk információt a közös képviselőtől arról, mire szól a szerződés. Érdemes informálódni a társasházi biztosítás alapján a lakásunkra eső biztosítási összeg nagyságáról is, és ez alapján mérlegelni, vajon elegendő fedezetet nyújtana-e esetleges kár esetén.

2. Ellenőrizzük, hogy a társasházi biztosítás (ha rendelkezik ilyennel a társasház) mire fizet, és amennyiben szükséges kössünk kiegészítésként lakásbiztosítást az ingatlanra!

A legfontosabb azt megtudni, hogy a társasházi biztosítás a teljes épületre, vagy csak a közös tulajdonú területekre szól. Ha a társasházra kötött biztosítás csak a közös tulajdont védi, könnyen nehéz helyzetbe kerülhetünk kár esetén, mivel nem lesz biztosítási fedezet a saját/külön tulajdonú részekre . Éppen ezért fontos, hogy ha a társasház biztosítása csak a közös épületrészekre vonatkozik, akkor a saját tulajdonú épületrészekre és ingóságra kössünk lakásbiztosítást. Azt is érdemes tanulmányozni, hogy milyen károk esetén térít a közösség biztosítása, valóban minden kockázatra kiterjed-e a szerződés, ami a lakásunkat veszélyeztetheti.

BŐDÜLETESEN EMELKEDNEK A LAKÁSÁRAK
Padlóig nyomták a gázpedált a lakáspiacon, bizonyos területeken már a kapaszkodóért nyúlnak a vevők és a bérlők is. Az Otthon Centrum előrejelzése szerint 2015 végére a lakáspiaci adásvételek száma akár a 150.000-et is elérheti. A növekedést továbbra is két fő erő mozgatja, a befektetők, és saját célra vásárlók. A nagyszámú vevő megjelenésének hatására 10 százalék alá csökkent az alku mértéke, csaknem egy hónappal csökkent az átlagos értékesítési idő a tégla- és panellakásoknál. Az előző év azonos időszakához képest az árak a fővárosban mind a tégla, mind a panel szegmensben megugrottak, az utóbbiban nagyobb – akár 20 százalékot meghaladó – mértékben. A piac az elmúlt hónapokban sem lassított, az első féléves tendenciák tovább folytatódnak.

3. Hangolja össze biztosításait!

Bizonyos káresetekre a társasház és a lakás biztosítása is kiterjedhet. Mivel kár esetén ilyenkor is csak az egyik szerződés alapján kaphatunk kártérítést, a lakásbiztosítási szerződés megkötésekor érdemes erre külön figyelmet szentelni, hogy ne szerepeljenek azok a fedezetek, amikre a társasház biztosítása már kiterjed.

4. Ne feledkezzünk meg az ingóságainkról sem!

A társasház biztosítás megköthető az egész épületre, ilyen esetben a saját tulajdonú épületrészre is érvényes a közös biztosítás, azonban nem feltétlenül terjed ki a saját ingóságokra. Ekkor érdemes az ingóságokra külön biztosítást kötni. Ilyenkor is ügyeljünk arra, hogy a vagyontárgyaink értékét minél pontosabban határozzuk meg, és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ezt a szerződést is karban kell tartani. A biztosító minden évben megküldi a biztosított vagyontárgyakról és az aktuális biztosítási összegekről szóló biztosítási kötvényt, ilyenkor ajánlott újra átnézni a biztosítást, és összehasonlítani az abban szereplő vagyontárgyakat és biztosítási összegeket a meglévő vagyontárgyakkal, hiszen ezen idő alatt gyarapodhattak vagyontárgyaink, amelyre a régebben kötött biztosításban választott biztosítási összegek már nem terjednek ki.

5. A bérbeadott lakásokra is érdemes biztosítást kötni

A bérbeadott lakásra különösen érdemes biztosítást kötni, hiszen számos olyan káresemény történhet önhibánkon és a bérlők hibáján kívül, aminek helyreállítása jelentős anyagi kárt okoz a tulajdonos számára. Már a lakásbérleti szerződésben rögzítsük, hogy van-e biztosítás az ingatlanra, milyen kockázatokra terjed ki, annak díját ki fizeti, és az pontosan milyen káreseményekre fizet.

6. Bérlőként is biztonságban

Az Allianz felmérése szerint a bérlők nagy része azért nem köt lakásbiztosítást, mert sokan azt hiszik, hogy azt csak a tulajdonos kötheti meg. Ez azonban nem igaz. Bérlőként tehát először is tisztázzuk a tulajdonossal, hogy van-e a lakáson biztosítás. Ne felejtsük el, hogy amennyiben a lakás biztosítva is van, a saját értékeinkre, vagyontárgyainkra, műszaki cikkeinkre nem terjed ki a védelem, éppen ezért ezekre az ingóságokra érdemes a bérlőnek is biztosítást kötnie.

Lakás fürdőszoba felújításForrás: http://www.piacesprofit.hu/
Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: acspal (2015-09-05) W
Megtekintések száma: 523 | Címkék (kulcsszavak): lakásvásárlás, lakásbiztosítás, lakás, biztosítási piac | Helyezés: 4.0/1
Összes hozzászólás: 0

Hívja Bercit akár MOST is 06 20 9948 723

A küldő neve *:
A küldő e-mailcíme *:
Telefonszáma *:
Tárgy:
Kép:
Üzenet *:

Facebook Twitter Google+ Linkedin - Megosztás
/ Óbuda, kőműves burkoló Újpest, Ferencváros, lakásfelújítás Kőbánya, a második legjobb szakember Lágymányos, Angyalföld, falazás itongfal falazás Budapest itongfal építés mázolás árak Budapest olcsó tapétázás szobafestés Budapest szobafestés szakemberek vállalkozók Bobcat tereprendezés földmunka bérlés kölcsönzés Rávkevén Családi ház bővítés hozzá építés átalakítás felújítás mázolás Budapest szobafestő szobafestő Budapest

lakás takarítás

szobafestő mázoló Budapest tapétázás tapétázás Budapest Zugló, Rákospalota, Rákoskeresztúr, XVII. XVIII. kerület XIX. Pestlőrinc, Kispest, Pesterzsébet. Soroksár, Csepel. / Szigetújfalú kőműves Szigethalom , ház hőszigetelés Szigetszentmiklós, Halásztelek ,kőműves Dömsöd, Majosháza , Lórév Makád Taksony , Dunavarsány, Tas , Budapest lakásfelújítás hőszigetelés kőműves Csepel Soroksár, Kispest ,Erzsébet gipszkarton válaszfal IX. X. XI. XIII. XIV. XV. XV. XVI. XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. / / Óbuda, Újpest, Ferencváros, szobafestő szakemberek Dunaharaszti Budaörs Törökbálint Diósd Érd Bugyi Szigetbecse szobafestő Alsonémedi, Budapest lakásátalakítás családi ház Áporka keresek szóbafestő Délegyháza, hőszigetelés burkoló Budapest II. XII. III. kerület Pest , Buda, IV. IX. X. XI. XIII. XIV. ker Adony Ercsi, kőműves Dabas, dél Pest, Gárdony kőműves Velence Agárd kerítés építse Ráckeve Családi ház építés felújítás átalakítás. Lakásátalakítás lakásrenoválás lakás átépítés Budapest.