...

Főoldal » Cikkek » Cikkeim

Mit építhetünk engedély és bejelentés nélkül

Kisebb építési munkák a ház körül – mit építhetünk engedély és bejelentés nélkül

Számos kisebb építési-felújítási munkát végezhetünk engedély nélkül, amelyek áttekintése ilyenkor tavasszal, a ház és a kert csinosításakor igencsak időszerű. Tudni kell, hogy az engedély nélküli építmények elhelyezésére is vonatkoznak szabályok, melyek közül a legfontosabbakat szintén áttekintjük.

A cikkben szereplő építési szabályok az országos rendeletekben szerepelnek, és alapesetre vonatkoznak (műemléki, vagy más védett területeken jóval szigorúbbak az előírások). Az önkormányzatok a Helyi Építési Szabályzatban, vagy egyéb helyi rendeletben az országosnál szigorúbb szabályozást is előírhatnak. Különösen jellemző ez kerítések, reklámok, az elő- és oldalkertben elhelyezhető építmények esetén. Gyakran van helyi rendelet az állattartásra és nagyobb növények ültetésére vonatkozóan is. Ezért engedély nélküli építés esetén is tájékozódjunk az Építéshatóságon a munkálatok megkezdése előtt.

Lakóház felújítás, hozzáépítés

Általában az épület belső felújítását engedély nélkül végezhetjük, így többek között festés-mázolási munkák, burkolatcsere,

nyílászáró csere. Ugyancsak engedély nélkül bonthatunk és építhetünk válaszfalakat, végezhetünk gépészeti és villanyszerelési munkákat. A fenti esetekben engedély csak akkor kell, ha a munkálatok tartószerkezetet érintenek (pl. szerkezeti falba nagyobb ablakot, ajtót építünk), vagy a felújítás kéményt, gázhálózatot érint.

Ha az épületet eredetileg úgy tervezték, hogy alkalmas a tetőtér beépítésre, a tetőteret engedély nélkül beépíthetjük. Kell viszont engedély, ha szerkezetet érint a tetőtér beépítés pl. a födémet ki kell vágni a lépcső számára, a tetőszerkezetet módosítani kell az ablakok miatt. (Vigyázat! Régebbi lakóházak födéme nem biztos, hogy kellő teherbírással rendelkezik a tetőtér beépítéséhez.)

Az épület külső felújítását ugyancsak engedély nélkül végezhetjük (pl. tetőfedés-, és homlokzat felújítás), beleértve az utólagos hőszigetelést is. A jelenlegi szabály szerint 2002. március 15. előtt épült épület utólagos hőszigetelése a kertrészek kötelező legkisebb méretét (általában családi ház esetén előkert 5,00 m, oldalkert 3,00 m, hátsókert 6,00 m) 10 cm-rel csökkentheti, és a szigetelés a burkolattal együtt legfeljebb ennyit nyúlhat ki a közterületre.

Az épületünkhöz engedély nélkül építhetünk teraszt, ha nem emelkedik a terepszint fölé 1,00 m-nél magasabbra, azonban a zöldfelület helyileg előírt legkisebb méretét tartani kell. Építhetünk előtetőt is, szigorú keretek között: az előtető legfeljebb 1,00 m-t nyúlhat be a kertrészek kötelező legkisebb méretébe. Az előtető 2,00 m fesztávig és 25,00 m2 építhető engedély nélkül, de az 1,50 m-nél jobban kinyúló rész növeli a telek beépítettségét. Árnyékoló ponyvát viszont 4,00 m fesztávig és 30 m2 területig helyezhetünk el engedély és bejelentés nélkül.

Ha vállalkozást működtetünk otthonunkban, legfeljebb 2,00 m2 felületű reklámot, cégért vagy kirakatszekrényt létesíthetünk engedély nélkül.

Kerítés építése

 

 

Általános esetben a kerítés építése nem engedély vagy bejelentés köteles. A kerítést mindig a saját telken kell megépíteni. A szabályok szerint az utcai kerítés, a jobb oldali (oldalhatáron álló beépítés esetén a házhoz csatlakozó) oldalkerítés megépítése kötelességünk. A hátsó kerítés felének megépítése hárul ránk, de ezt célszerű a hátsó szomszéddal közösen építeni. A saját kerítésünk karbantartásáról is gondoskodni kell.

A tömör kerítés 2,50 m-nél, támfalkerítés 3,00 m-nél nem lehet magasabb. A kerítés csak 2,00 m magasság felett, a belső oldalon tartalmazhat balesetveszélyes elemeket (pl. szögesdrótot). Telken belül tömör kerítés nem létesíthető. Üdülőterületen csak áttört, vagy sövénykerítés létesíthető.

A cikk forrása ingatlanmagazin.com 

Kategória: Cikkeim | Hozzáadta:: acspal (2015-01-20) E W
Megtekintések száma: 8819 | Címkék (kulcsszavak): ház, építési engedélyek, kerítés | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0

Hívja Bercit akár MOST is 06 20 9948 723

A küldő neve *:
A küldő e-mailcíme *:
Telefonszáma *:
Tárgy:
Kép:
Üzenet *:

Facebook Twitter Google+ Linkedin - Megosztás
/ Óbuda, kőműves burkoló Újpest, Ferencváros, lakásfelújítás Kőbánya, a második legjobb szakember Lágymányos, Angyalföld, falazás itongfal falazás Budapest itongfal építés mázolás árak Budapest olcsó tapétázás szobafestés Budapest szobafestés szakemberek vállalkozók Bobcat tereprendezés földmunka bérlés kölcsönzés Rávkevén Családi ház bővítés hozzá építés átalakítás felújítás mázolás Budapest szobafestő szobafestő Budapest

lakás takarítás

szobafestő mázoló Budapest tapétázás tapétázás Budapest Zugló, Rákospalota, Rákoskeresztúr, XVII. XVIII. kerület XIX. Pestlőrinc, Kispest, Pesterzsébet. Soroksár, Csepel. / Szigetújfalú kőműves Szigethalom , ház hőszigetelés Szigetszentmiklós, Halásztelek ,kőműves Dömsöd, Majosháza , Lórév Makád Taksony , Dunavarsány, Tas , Budapest lakásfelújítás hőszigetelés kőműves Csepel Soroksár, Kispest ,Erzsébet gipszkarton válaszfal IX. X. XI. XIII. XIV. XV. XV. XVI. XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. / / Óbuda, Újpest, Ferencváros, szobafestő szakemberek Dunaharaszti Budaörs Törökbálint Diósd Érd Bugyi Szigetbecse szobafestő Alsonémedi, Budapest lakásátalakítás családi ház Áporka keresek szóbafestő Délegyháza, hőszigetelés burkoló Budapest II. XII. III. kerület Pest , Buda, IV. IX. X. XI. XIII. XIV. ker Adony Ercsi, kőműves Dabas, dél Pest, Gárdony kőműves Velence Agárd kerítés építse Ráckeve Családi ház építés felújítás átalakítás. Lakásátalakítás lakásrenoválás lakás átépítés Budapest.