...

Főoldal » 2016 » Március » 6 » Hogy ne hajtépés legyen a lakásfelújítás
12:19 PM
Hogy ne hajtépés legyen a lakásfelújítás

Hogy ne hajtépés legyen a lakásfelújítás

felújítás

Egy nagyobb felújítás tervezése során mindig eljön egy pont, ahol az lesz a kérdés: generálkivitelezőt választunk, vagy mi magunk koordináljuk a dolgokat, és ezzel spórolunk egy halom pénzt?

A kérdés csak az, hogy tényleg spórol-e az ember: megéri-e az egész azt a plusz idegeskedést, stresszt és időhalmazt, és a plusz ősz hajszálakat.

Ezzel szemben a generálkivitelező az az ember, akinek odaadjuk a lakáskulcsot, majd távozunk, és ő végig koordinálja a munkálatokat, szervezi a munkásokat, és ha fennforgás van, intézkedik. Mindezt persze jó esetben. Rossz esetben pedig ő lesz az, aki károk, balesetek esetén jótáll, és a garanciális hibákat is rendberakja.

 

Feltéve, hogy számlával dolgozott. Tudjuk, hogy sok az ÁFA, és szívás plusz majdnem harminc százalékot kifizetni a munkáért, de ha egy kivitelező számla nélkül dolgozik, és szerződést sem köt, akkor bármilyen károkozás vagy baleset esetén a bajok száma meghatványozódik. A garanciális lakásfelújítás utáni javításokról és az esetleges pótmunkákról nem is beszélve. 

A generálkivitelező hozzászokott, hogy irányítsa a munkásokat, ő vitatkozik velük, ha valamit rosszul, vagy nem úgy csináltak meg, mint ahogy kellett volna.

Ráadásul ő, a legtöbbünkkel ellentétben tudja, hogy melyik munkafázis melyik után jön, így a megfelelő szervezés miatt, a kivitelezés jóval hamarabb elkészül, mint ha mi magunk logisztikáznánk. Ha ennek az anyagi oldalát vesszük (egy szakmunkás napidíja 8-12 ezer Ft), akkor elég magas összeg is kijöhet a lakásfelújítás során, akár egy kéthetes csúszás miatt is. Az anyagokat ráadásul be kell szerezni, a helyszínre kell szállítani, ott kipakolni, mindezt úgy, hogy ne legyen fennakadás a rendszerben.

A legjobb az, ha a kiviteli terveket készítő belsőépítész vagy építész le tud ülni a kivitelezővel, és együtt fel tudják mérni, hogy pontosan mire van szükség, kevesebb tartalékot kell betervezni, így a költségek akár 20 százalékkal is csökkenhetnek.

Ha sikerül tehát elérni, hogy az építész és a kivitelező hatékonyan működjön együtt, közösen munkálkodva megtalálják a legmegfelelőbb anyagokat, kitalálják, hogyan érdemes szervezni a munkát, akkor azzal nem csak stresszmentesebbé teszik az életet, de kimutatható módon spórolni is tudnak. "Általánosan elfogadott tény, hogy pusztán a racionális munkaszervezés, tehát amikor nincs sem visszalépés, sem újrakezdés, nem megy az idő újabb és újabb kérdések és feladatkörök tisztázásával, nos mindez minimum 10%-os, de akár 30-40%-os költségcsökkenést is jelenthet. Egy beruházás minden 10 M Ft-jából 1-4 M Ft-ot takaríthat meg az, aki jól szervez (jellemzően a generálkivitelező)"


A Lakásfelújítás kiviteli terveknek persze ára van, a beruházás összköltségének kb. 5 százalékával érdemes számolni, viszont ez gyakran megkerülhetetlen, legalábbis nagymértékben megkönnyíti mindenkinek az életét.

Mikor van az, amikor mégsem érdemes generál kivitelezőt fogadni a lakásfelújításra?

Ha sok az ideje, és műszaki vénával rendelkezik, vagy éppen imádja, ha problémákat kell megoldania, akkor simán belevághat az önálló koordinálásba. Különösen akkor, ha jól tud szervezni, könnyen teremt kapcsolatokat a szakmunkásokkal és a hivatalnokokkal is, viszont kompromisszumkész, és hajlandó belenyugodni, hogy valami nem úgy, vagy nem akkor készül el, mint ahogy megálmodta.

Ha emellett még a fantáziája is jó, és túl tud vagy akar lépni a sablonos megoldásokon, akkor simán bevállalhatja a feladatot, különösen akkor, ha ráér, és nem egy nagyvállalati munka mellett menedzselne végig egy építkezést is. 

Ha ez mind megvan, akkor jöhet a lakásfelújítás költségvetés tervezése, és a megfelelő szakemberek felhajtása. Nem vagyok benne biztos, melyik a nehezebb feladat, mindenesetre mindkettőhöz türelem és alázat kell.

Persze, még a legjobb generálkivitelező és az ügyfél közt is előfordulhatnak konfliktusok, csúszások és megoldatlan ügyek, ezért is érdemes, sőt ajánlott a szerződéskötés, amiből pontosan kiderül, mit tartalmaz a megbízási díj, mi történik, ha megadott határidőre nincs kész a munka, és mennyi ideig élhetünk a garanciával. Ha mindezt elhanyagoljuk, és ehelyett csak szóbeli szerződést kötünk, akkor egy csomó kellemetlenséget zúdítunk a nyakunkba.

 

kőműves burkoló szakma

http://divany.hu/


  •  
  •  

 

Csatolmányok: Kiskép 1 · Kiskép 2 · Kiskép 3
Megtekintések száma: 294 | Hozzáadta:: acspal | Címkék (kulcsszavak): belsőépítészet, felújítás, lakásfelújítás, generálkivitelezés, kivitelezés | Helyezés: 0.0/0
Összes hozzászólás: 0

Hívja Bercit akár MOST is 06 20 9948 723

A küldő neve *:
A küldő e-mailcíme *:
Telefonszáma *:
Tárgy:
Kép:
Üzenet *:

Facebook Twitter Google+ Linkedin - Megosztás
/ Óbuda, kőműves burkoló Újpest, Ferencváros, lakásfelújítás Kőbánya, a második legjobb szakember Lágymányos, Angyalföld, falazás itongfal falazás Budapest itongfal építés mázolás árak Budapest olcsó tapétázás szobafestés Budapest szobafestés szakemberek vállalkozók Bobcat tereprendezés földmunka bérlés kölcsönzés Rávkevén Családi ház bővítés hozzá építés átalakítás felújítás mázolás Budapest szobafestő szobafestő Budapest

lakás takarítás

szobafestő mázoló Budapest tapétázás tapétázás Budapest Zugló, Rákospalota, Rákoskeresztúr, XVII. XVIII. kerület XIX. Pestlőrinc, Kispest, Pesterzsébet. Soroksár, Csepel. / Szigetújfalú kőműves Szigethalom , ház hőszigetelés Szigetszentmiklós, Halásztelek ,kőműves Dömsöd, Majosháza , Lórév Makád Taksony , Dunavarsány, Tas , Budapest lakásfelújítás hőszigetelés kőműves Csepel Soroksár, Kispest ,Erzsébet gipszkarton válaszfal IX. X. XI. XIII. XIV. XV. XV. XVI. XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. / / Óbuda, Újpest, Ferencváros, szobafestő szakemberek Dunaharaszti Budaörs Törökbálint Diósd Érd Bugyi Szigetbecse szobafestő Alsonémedi, Budapest lakásátalakítás családi ház Áporka keresek szóbafestő Délegyháza, hőszigetelés burkoló Budapest II. XII. III. kerület Pest , Buda, IV. IX. X. XI. XIII. XIV. ker Adony Ercsi, kőműves Dabas, dél Pest, Gárdony kőműves Velence Agárd kerítés építse Ráckeve Családi ház építés felújítás átalakítás. Lakásátalakítás lakásrenoválás lakás átépítés Budapest.