...

Főoldal » 2016 » Június » 18 » Tértágító tippek panellakásba
7:06 AM
Tértágító tippek panellakásba

Tértágító tippek panellakásba

panellakás

A magyarok egyötöde panelben él. A volt szocializmus jelképének is tekintett építészeti monstrumok nem túl kellemesek, mégis otthonossá varázsolhatók.

 

Hosszasan sorolhatnánk a panellakások hátrányait, mégis nagyon sokan jól érzik magukat bennük. Míg 15-20 évvel ezelőtt a lakótelepi otthonok nagyon hasonlítottak egymásra, mára számtalan új ötlet született, amellyel hangulatosabbá és jobban használhatóvá tehetők. A régen megszokott szekrénysor–ülőgarnitúra–dohányzóasztal–tévé összeállítás helyett lazább, barátságosabb megoldások fogadják a látogatót. Akár saját tapasztalatból, akár a lakberendezési magazinokból tudhatjuk, hogy ezek megvalósítása nem mindig pénzkérdés, sokszor elég némi lelemény, kreativitás.

Panellakás ötletek

Persze, ha az általunk felsorolt összes " festés" ötletet megvalósítanád, a beruházás összköltségéből egy új kertvárosi lakást vehetnél. Tippjeinket ezért inkább használd ötletkatalógusként!

Mindent a szemnek!

Ezekben a lakásokban ritka esetben fordulnak elő nagyobb terek – általában a helyiségek kis mérete okoz gondot.

panellakás konyha

A dobozba zártság érzését falbontás nélkül is enyhítheted: elég, ha optikailag javítasz a szűkösnek tűnő elrendezésen. Bámulatos eredményeket érhetsz el, ha megfelelően kombinálod a színeket és a bútorokat.

Varázslat Panellakás falszínekkel

Használj világos színeket!

panellakás nappali

A panellakásokban különösen fontos az az íratlan szabály, hogy a plafon világosabb legyen, mint a falak, mert ez felfelé is tágítja a teret.

Színes falak esetében a falszín sokkal világosabb árnyalatát érdemes alkalmazni a plafonon. (Fehér falaknál természetesen nem tudjuk még fehérebbre festetni a plafont, de semmiképp se legyen sötétebb!)

A fehér plafon és falak elsősorban az északi fekvésű lakásoknál előnyösek, mert visszaverik a fényt, és ettől az adott helyiség világosabbnak látszik.

Tágabb tér hatását kelti, ha azonos színű padlóburkolatot tisztítás tervezel az egész lakásban, vagy akár csak az egymás közelében lévő helyiségekben (például: előszoba–konyha–étkező–mellékhelyiségek).

Fokozhatod a tágasság érzetét, ha az egész lakásban ugyanazt a színt vagy annak árnyalatait alkalmazod a falakon. A bútorok és a kiegészítők színeivel pedig megadhatod az egyes terek funkcióhoz illő hangulatát.

Figyelj arra, hogy a padlóburkolat sötétebb legyen, mint a fal vagy a fali csempe színe.

Vesd be a bútorokat!

A szekrénysort cseréld le alacsonyabb bútorokra, ezzel bámulatos térnövekedést érhetsz el.

Panel lakás

Használj minél több tükröt! Egy-egy jól elhelyezett nagyméretű tükör fantasztikusan kibővíti a teret – legalább optikai szempontból. Ha ügyes vagy, tükör segítségével továbbíthatod is a fényt az ablaktalan helyiségekbe.

Melegítsd fel Panel lakás otthonodat!

A panel tipikus problémája, hogy télen vagy túl meleg, vagy túl hideg. Kánikulában viszont kivétel nélkül kibírhatatlanok ezek az épületek. A hőérzetet azonban kitűnően befolyásolhatod színekkel. Kutatások kimutatták, hogy ugyanabban a lakásban ötfoknyi hőérzetkülönbséget érhetsz el, ha hideg, illetve meleg színeket alkalmazol.

Vásárolj olyan bútorokat, amelyek áthúzhatók. Vegyél hozzájuk különböző színű, kimosható huzatot!

Nyári melegben hideg árnyalatú huzattal használd az ülőgarnitúrát és a kanapét, míg télen, amikor hideg a lakás, melegebb színű huzattal!

Ha színben harmonizáló sötétítőket, párnákat, abroszokat is tudsz hozzájuk szerezni, még erősebb hatást érsz el.

Ha lakásod télen-nyáron túl meleg, érdemes az egész lakás területén hidegburkolatot alkalmazni.

Jobb panellakás helykihasználás

Ha kisméretű panellakás birtokosa vagy, és túl apró helyiségekkel küszködsz, gondolkozz el azon, hogy nem vásárolod, hanem csináltatod a bútorokat. Az egyedi megoldások drágábbak, kényelmed szempontjából viszont megéri ez a befektetés.

Tervezz egyedi pakolótereket!

Az eredeti ajtókat cseréld le tolóajtókra, mert azok nem foglalnak helyet!

Ha lakásod egyszobás, praktikus az ágyat úgy kialakítani, hogy egy dobogó alá betolható legyen, az alvás idejére pedig ki lehessen húzni. Alkalmazható a falra felcsukható ágy is, így nappal szinte a teljes tér használható.

Játék a fénnyel

A panellakásokban sok a sötét zug vagy helyiség, ezért fontos trükközni a fényekkel. Az általános csillárok mellett használj helyi megvilágítást is: a fürdőszobatükörnél, az előszoba gardróbjaiban, a tévé mögött, az íróasztalnál, a bárszekrénynél, az étkezőasztalnál és a mosogató fölött. Különösen hangulatos, ha esténként az ablakokban, könyvespolcokon is fel tudsz kapcsolni egy ernyős lámpát.

 

A zajos panel lakó szomszéd ellenszere

A külső zajokat párnázott ajtókkal és hármas üvegezésű ablakkal semlegesítheted, a fölötted élő gyerekek futó lépteinek zaja ellen azonban nem tudsz védekezni, mert a panelszerkezet nagyon jól vezeti a hangot. Csak az ellen tehetsz, hogy a szomszéd család minden hangos és halk mondanivalójáról értesülj. Erre jó megoldás a gipszkarton. De csak akkor hatásos, ha teljesen körbeszigeteled vele az egész lakást. Semmit sem ér viszont az olyan gipszkarton fal, amelyből hiányzik a hanglágy anyag. Sőt még fel is erősíti a zajokat!

 

Allergiások panellakásban

Ha allergiától szenvedsz, célszerű felparkettáztatni vagy felköveztetni lakásodat. A szőnyegpadló ugyanis melegágya a pornak és az atkáknak. Panellakás takarítás itt

Kerüld a padlófűtést, a sok szőnyeget és a sötétítőfüggönyt is. Ezek szintén sok port fognak fel, illetve lebegtetnek a lakásban.

 

Tömegből egyedit!

A panellakások egyik legnagyobb veszélye, hogy lakóik az egyhangú környezet miatt szürke átlagnak, „dobozembernek” érzik magukat. Előzd meg ezt az érzést úgy, hogy egyedivé varázsolod otthonodat panellakás felújítás!

panellakás festés

Évek óta hódít a minimál stílusú lakberendezés, amely a natúr betonfelületekkel is szívesen játszik. Ha nem ellenkezik ízléseddel, festés és tapéta nélkül is hagyhatod a falakat, ez érdekes és elég sajátos textúrát adó megoldás.

Nagyon divatos, ha a helyiség egyik falára feltűnő, a berendezés színeit magában hordozó tapéta kerül.

A különböző burkolóanyagokkal is játszhatsz. Egy kis bontott tégla, terméskő az étkezőben nemcsak azt jelzi, hogy a helyiség egyik szögletének más a funkciója, hanem otthonosságot is kölcsönöz az egész lakásnak.

Stresszmente lakásfelújítás

Helyezz a falra néhány követ, kavicsot, üvegmozaikot, parafát, szövetet, antik vagy friss faanyagot, amely megtöri az egyhangúságot. Ezt a megoldást a padlóburkolaton is alkalmazhatod.

Futtasd be az egyik falat növénnyel. Panel lakás esetében nem áll fenn az a veszély, hogy a futónövény leszedi a vakolatot. Ezt persze inkább a déli vagy keleti fekvésű helyiségekben teheted meg, mert a sok napfény miatt jól érzi magát a növény, és az sem jelent problémát, ha kicsit sötétít a szobán.

Lakásfelújítás panel házakban

 Berényi Mariann

Megtekintések száma: 4114 | Hozzáadta:: acspal | Címkék (kulcsszavak): panellakás, lakás, Panel | Helyezés: 5.0/1
Összes hozzászólás: 0
avatar

Hívja Palit akár MOST is 06 20 3880 098

A küldő neve *:
A küldő e-mailcíme *:
Telefonszáma *:
Tárgy:
Kép:
Üzenet *:

Facebook Twitter Google+ Linkedin - Megosztás
/ Óbuda, kőműves burkoló Újpest, Ferencváros, lakásfelújítás Kőbánya, a második legjobb szakember Lágymányos, Angyalföld, falazás itongfal falazás Budapest itongfal építés mázolás árak Budapest olcsó tapétázás szobafestés Budapest szobafestés szakemberek vállalkozók Bobcat tereprendezés földmunka bérlés kölcsönzés Rávkevén Családi ház bővítés hozzá építés átalakítás felújítás mázolás Budapest szobafestő szobafestő Budapest

lakás takarítás

szobafestő mázoló Budapest tapétázás tapétázás Budapest Zugló, Rákospalota, Rákoskeresztúr, XVII. XVIII. kerület XIX. Pestlőrinc, Kispest, Pesterzsébet. Soroksár, Csepel. / Szigetújfalú kőműves Szigethalom , ház hőszigetelés Szigetszentmiklós, Halásztelek ,kőműves Dömsöd, Majosháza , Lórév Makád Taksony , Dunavarsány, Tas , Budapest lakásfelújítás hőszigetelés kőműves Csepel Soroksár, Kispest ,Erzsébet gipszkarton válaszfal IX. X. XI. XIII. XIV. XV. XV. XVI. XVII. XVIII. XIX. XX. XXI. XXII. / / Óbuda, Újpest, Ferencváros, szobafestő szakemberek Dunaharaszti Budaörs Törökbálint Diósd Érd Bugyi Szigetbecse szobafestő Alsonémedi, Budapest lakásátalakítás családi ház Áporka keresek szóbafestő Délegyháza, hőszigetelés burkoló Budapest II. XII. III. kerület Pest , Buda, IV. IX. X. XI. XIII. XIV. ker Adony Ercsi, kőműves Dabas, dél Pest, Gárdony kőműves Velence Agárd kerítés építse Ráckeve Családi ház építés felújítás átalakítás. Lakásátalakítás lakásrenoválás lakás átépítés Budapest.